onsdag 6 april 2011

Byte av efternamn vid vigsel/Smekmånad

Jag har ett problem. Eller jag hade... Tills jag fick svar från Skatteverket.

Jag skrev:
"Hej,

Jag har en fråga gällande namnbyte vid äktenskap.
Jag ska gifta mig i början av augusti och ska ta min blivande mans namn. Men vi reser på smekmånad 1½ vecka efter vigseln. Hur gör vi rent praktiskt med namnbytet?
Kan vi skicka in papper om hindersprövningen nu snart men vänta med papper om namnbytet till efter vi kommit tillbaka från resan? Det framgår inte riktigt på er hemsida.

Tack på förhand!

Mvh
Frida"

Detta var vad jag fick som svar:
"Hej

Du kan skicka in namnblanketten (Efternamn - Anmälan, SKV 7831) tillsammans med ansökan om hindersprövning.

Juridiskt förvärvar du då din makes namn vid vigseln. Vi gör dock ingen namnändring i folkbokföringen förrän vi har registrerat vigseln. Under sommarmånaderna brukar handläggningstiden för vigslar och namnändringar ligga på mellan 4 till 6 veckor.

Om du reser utomlands i nära anslutning till vigseln kan du åka med ett pass i ditt nuvarande namn. Förutsättningen är att resan är bokad i samma namn som står i passet. När du kommer tillbaka till Sverige kan du sätta igång med att byta dina id-handlingar. Denna rekommendation gör även Polisen:

"Om resa planeras i nära anslutning till vigseln är rekommendationen att boka resan i namnet som användes före vigseln. Ansökan om nytt pass kan göras efter hemkomsten."

Källa: http://polisen.se/sv/Service/Pass-och-id-kort/Fragor-kring-pass--och-id-kort/

Alternativet är att du väljer att behålla ditt efternamn vid vigseln och sedan under äktenskapet skickar in en ansökan om namnändring (blankett: Anmälan - Namnändring, SKV 7630).

Med vänlig hälsning
Kai Fors
Skatteupplysningen"

3 kommentarer:

  1. Bra att veta. Jag har också undrat över just den frågan (ska inte gifta mig än) då min sambos efternamnfår man bara genom att gifta sig in i släkten, födas eller om de godkänner att man tar det.

    SvaraRadera
  2. Tack för det svaret :)

    SvaraRadera
  3. Åh, precis det svar jag letade efter och hoppades få. Ett problem mindre:))

    SvaraRadera